Skip to main content

Όπερα Αντιγόνη

Η όπερα «Αντιγόνη» ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30 Μαρτίου 2011 σε επίσημη πρώτη. Αποτελεί ένα έργο που συνέθεσε ο κ. Θεόδωρος Στάθης και εξελίσσεται σε δύο πράξεις με την αλληλουχία 15 σκηνών. Πρόκειται για μια όπερα που βασίζεται στο έργο του Σοφοκλή, μεταφρασμένο στα νεοελληνικά. Βασικά της στοιχεία είναι η πρωτότυπη δύναμη του αφηγηματικού σκηνικού της ελληνικής τραγωδίας σε μουσική και δραματουργική σύλληψη η οποία αναδεικνύει το σύνθετο τρόπο με τον οποίο η αρχαία ελληνική τραγωδία συνδέεται με την όπερα.

Περισσότερα

Όπερα Άλκηστις

Στόχος αυτού του εγχειρήματος, που διοργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρία «ΙΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» , ήταν η δημιουργία ενός ταμείου από τα έσοδο της παράστασης που διατέθηκαν με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, από ειδική για το σκοπό αυτό επιτροπή, σε Έλληνες συνθέτες με σκοπό τη σύνθεση όπερας που αντλεί τη θεματολογία της από Αρχαία Ελληνική Τραγωδία. Έγινε προσπάθεια, οι τρεις καλύτερες να ανεβαστούν σε ειδικό κύκλο εκδηλώσεων, σε κατάλληλα θέατρα στην Ελλάδα. Το εγχείρημα απευθύνθηκε στους έλληνες δημιουργούς που τους κάλεσε να συμμετέχουν ώστε η απάντηση του Ισπανού διανοούμενου Ortega Y Gasse, στο ερώτημα: «Τι σημαίνει σε αυτόν μια Αρχαία Ελληνική Τραγωδία ;», που ήταν: «Μια όπερα που δεν έχουμε ακούσει», να βρει αντίκρισμα.

Περισσότερα

Όπερα Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα

Η λεηλασία των γλυπτών μαρμάρων της Ακρόπολης των Αθηνών, του ναού της Αμφέας, της Αφροδίτης της Μήλου, του Απόλλωνα στις Βάσσες, των μαρμάρων των Δελφών και τόσων άλλων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα δια μέσω των αιώνων που θεωρεί αυτούς τους θησαυρούς και δική της κληρονομιά. Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον της παρατηρήθηκε με τη λεηλασία των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον πρέσβη τότε της βρετανικής αυτοκρατορίας Λόρδου Έλγιν κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 1800 μ.χ., με την Ελλάδα να βρίσκεται υπό τουρκικό ζυγό και ανήμπορη να αντιδράσει.

Περισσότερα